Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Fűszer lista
Áfonya | vadas mártások, dzsem, bor |
Ánizs | főzelékek, édes rizs, sütemények, pudingok, mártások, gyümölcslevesek |
Babérlevél | levesek, főzelékek, mártások, ecetes ételek, savanyú uborka, káposzta eltevésénél |
Bazsalikom | levesek, fehérbab, főzelék, saláták, pácok, mártások, sültek, halételek, paradicsom és paradicsomos ételek |
Boróka | főzelékek saláták, húsételek, pácok vadpástétomok, savanyú káposzta |
Bors | levesek, főzelékek, húsételek, saláták, mártások pácok |
Borsika fű | hüvelyes főzelékek, burgonyaételek, káposzta, saláták, húsos és gombás ételek, majonézek, bors pótlására |
Borsmenta | töltelékek, gyümölcssaláták |
Cayenni bors | sült húsok, halételek, rizskörítések, sajtos, tojásos ételek, mártások savanyúságok |
Citrom | gyümölcslevesek, szószok, főzelékek, gombaételek szárnyas és vadas ételek, ecet helyett is! |
Cukor nélkül, de édesen: természetes édesítők
Karetka Zsófia
2010. I március I 06.
Mivel úgy látjuk, még mindig nagyon sokan és sok helyen használnak finomított cukrot, és szeretnénk, ha egy kicsit egészségesebben élne mindenki, összeszedtünk néhány édesítőszert, amelyekkel a fent nevezett "ellenséget" helyettesíteni lehet. Száz százalékban természetes eredetű édesítők jönnek, semmi mesterséges adalékanyag.
Ha édes ízre vágyunk, nem kell feltétlenül a cukorhoz nyúlnunk, akkor sem, ha idegenkedünk (jegyezzük meg, joggal) a mesterséges édesítőszerektől.
|
|
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 1 hozzászólás
RIZS
(Oriza
sativa L.)
A rizs
a búza után az emberiség leggyakrabban fogyasztott tápláléka. A trópusi, szubtrópusi
éghajlat jellemző növénye, igen vízigényes. Forgalomba kerül hántolatlanul, ez
a barna rizs, valamint hántolva, melyek fényezett és fényezetlen változatban ismertek.
A maghéj eltávolításakor csökken a rizsszem fehérje-, B-vitamin és ásványianyag-tartalma,
ezért táplálkozás-élettani szempontból a barna rizs értékesebb, bár (túlzott mennyiségben
fogyasztva) a héjában lévő fitinsavak gátolják pl.
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
HAJDINA
(Fagopyrum
esculentum Moench)
más
néven: pohánka (szlovák, magyar), haricska, tatárka (magyar), grecsnyevaja kasa
(orosz), kasza gryczana (lengyel), soba (japán), buckwheat (angol) sarrasin (francia),
grano saraceno (olasz)
Kásanövény. Kultúrába vétele valószínűleg Közép-Ázsiában
(Nepál és Kína határvidéke) történt. Előbb K-Ázsiában terjedt, csak a középkor
végén ismerték meg Európában (15. sz.), ahol a mérsékelt égövben (Oroszo., Lengyelo.,
Németo., Németalföld, É-Franciao.) kezdték termeszteni.
Vöröslencse leves bulgurral
Hozzávalók: 2 sárgarépa, 10 dkg vöröslencse, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál zellerzöld, 2 csipet őrölt római kömény, 2 ek.olaj, 3 ek. bulgur, ízlés szerint só, bors, bio ételízesítő
A répát megpucolom, karikákra vágom majd egy lábasba olajat teszek. Ezen átforgatom a répát, felöntöm vízzelé s hagyom majdnem teljesen puhára főni. Közben ízesítem sóval, borssal és a vegetával. Amikor a répa már csak éppen roppanós beleszórom a lencsét és a római köményt.
15 éve | Szőke Sándorné Ágota | 1 hozzászólás
Vitalitás kenyér
Nyakunkon a tavasz, s a tavasszal együtt a télen felszedett kilók...
Sokan kétségbeesetten válogatunk a különböző fogyokúrák között, hogy az
egyre lengébb öltözetünkben a nyári - vagy rég nem látott - alakunkat
érezzük újra.
Egy - nekem - jól bevált receptet szeretnék megosztani Veled, kedves olvasó!
Felejtsük el a péksüteményeket egy kis időre! A fehér kenyér, zsömle,
stangli, pogácsa és társaik az ízlelőbimbóinkon kívül nem barátai a
szervezetünknek.
A szaftos csirkemell előállításának titka
Címkék: csirkemell, kaja, recept, sütés, szalmonella 5 hozzászólás
Ízbolygó végre elárulja, hogyan lehet a csirkemellet megsütni úgy, hogy szaftos és omlós legyen a végeredmény. Tévhitek eloszlatása és a megoldások itt.
A csirkemell hálátlan darab, legalábbis olyan szempontból, hogy ritkán lehet beleszaladni finom, szaftos, omlós példányokba.
Fűszer trükkök a konyhában!
A
fűszereket minden nap használjuk, legtöbbször rutinból szórjuk az
ételbe. Bemutatunk néhány ügyes trükköt, amivel az ételek még
finomabbak és zamatosabbak lesznek.
A friss fűszernövényt mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsuk vagy vágjuk az ételbe, mert így megőrzik táp és vitamintartalmukat. A fűszernövényeket soha ne vágjuk túl apróra.
Mi az a Shiitake?
Talán valami játék? Vagy szabadidősport? Nem.
A
shiitake az egyik legrégebben ismert gombafaj. Japánban és Kínában
kezdték a termesztését, már több mint 2000 éve fogyasztják. A shiitake
szó jelentése: pasaniafa (shii) gomba (take), mivel a pasaniafa elhalt
kérgén él meg. Amikor Európában is megkezdték a termelését, kiderült,
hogy a bükkfán, a tölgyfán vagy a gesztenyefán is szépen fejlődik.
Mi fán terem az aligátorkörte?
Közép-Amerikában számos névvel illetik ezt a kissé dióízű, zsíros gyümölcsöt: aligátorkörte, heregyümölcs vagy avokádó. Amikor a piacon vagy a szupermarketben megpillantottad az avokádót, elgondolkodtál rajta, hogy mi fán terem?
Mivel a gyümölcsök párosával csüngnek a fán, ezért aztékul „ahuacatl” a neve, ami annyit jelent: „herefa”.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás