Recept: Mire használhatjuk az avokádót...

Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1471 fő
  • Képek - 533 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 81 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Magyar konyha klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1471 fő
  • Képek - 533 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 81 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Magyar konyha klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1471 fő
  • Képek - 533 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 81 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Magyar konyha klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1471 fő
  • Képek - 533 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 81 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Magyar konyha klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Mi fán terem az aligátorkörte?

Közép-Amerikában számos névvel illetik ezt a kissé dióízű, zsíros gyümölcsöt: aligátorkörte, heregyümölcs vagy avokádó. Amikor a piacon vagy a szupermarketben megpillantottad az avokádót, elgondolkodtál rajta, hogy mi fán terem?


Mivel a gyümölcsök párosával csüngnek a fán, ezért aztékul „ahuacatl” a neve, ami annyit jelent: „herefa”.

Az avokádó nem is olyan rég hódította meg az európai piacot, pedig Közép-Amerikában - ahol őshonos -, már 5000 éve fogyasztják. Az itt élő indiánok csodagyümölcsnek tartották, mivel magas proteintartalmú, E-vitaminban, káliumban, folsavban gazdag, és 25%-ban tartalmaz zsiradékot, méghozzá nagyon kedvezőt: az avokádó tele van telítetlen zsírsavakkal, amely állomány kedvez a szív- és érrendszernek. A legegyszerűbb elkészítési módja, hogy a gyümölcs húsát megszórják sóval, borssal, meglocsolják citromlével, majd kikanalazzák.  Ezenkívül készíthető még belőle guacamole, összekeverhető kaviárral vagy süteménybe, fagylaltba téve is kiváló.

Nézzük, mire figyelj az avokádó vásárlásakor és tisztításakor?

- Először is gondold végig, hogy mire szeretnéd felhasználni. Ha krémet készítenél belőle, akkor a kissé puhábbat válaszd, viszont ha kockára vágnád salátához, akkor érdemesebb a keményebb változatot a kosaradba tenni.
- Egy konyhai kefével alaposan tisztítsd meg a gyümölcs héját, majd meleg vízzel jól mosd meg.
- Óvatosan vágd ketté, aztán egy kiskanállal szinte ki tudod hámozni a gyümölcshúst a héjából.
- A magot távolítsd el, és tedd félre, ha ugyanis krémet készítesz, és a közepébe helyezed a magot, akkor nem fog olyan gyorsan megbarnulni a massza.

Ha ezzel megvagy, olvass tovább pár ínycsiklandó receptért!

 

Guacamole:
2 érett (puha) avokádó
1 citrom leve
1 paradicsom
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bor és egy csipet chilipor

A megtisztított avokádót vágjuk félbe, szedjük ki a magot és kanalazzuk ki a húsát. A paradicsomot, a hagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg, és aprítsuk fel. Az egészet pürésítsük, majd citromlével meglocsolva, sóval, borssal és csilivel ízesítve, tálalhatjuk is! Mindenféle finomságot mártogathatsz bele: sós rudat, pogácsát, sárgarépát, sajtot stb.

 

Avokádósaláta:
2 érett (kissé keményebb) avokádó
2 szál újhagyma
3-4 db  jégsalátalevél
pár szem dió vagy mandula
fél citrom leve
1 kis szál sárgarépa
1 narancs

Az öntethez:
1 evőkanál mustár
1 dl olívaolaj
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál majonéz
só, fehérbors
1 kávéskanál méz

A megtisztított avokádót, újhagymát, jégsaláta-leveleket, narancsot és a sárgarépát vágd kissé hosszúkásra, locsold meg a citromlével és szórd rá a diót vagy a mandulát, majd tedd félre.

Az öntethez keverd el a mustárt, az olajat, a citromlét, a mézet és a majonézt, ízesítsd sóval, borssal, és mindezt öntsd rá a salátára. Egymagában, de pirítóssal is nagyon ízletes!

 

Írta: Solymosi Dóra Sára
Fotó: Solymosi Dóra Sára

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Csillag Virág üzente 14 éve

Avokádókrém:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/gyors-reggelik-es-vacsorak/avokadokrem

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu