Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mi fán terem az aligátorkörte?
Közép-Amerikában számos névvel illetik ezt a kissé dióízű, zsíros gyümölcsöt: aligátorkörte, heregyümölcs vagy avokádó. Amikor a piacon vagy a szupermarketben megpillantottad az avokádót, elgondolkodtál rajta, hogy mi fán terem?
Mivel a gyümölcsök párosával csüngnek a fán, ezért aztékul „ahuacatl” a neve, ami annyit jelent: „herefa”.
Az avokádó nem is olyan rég hódította meg az európai piacot, pedig Közép-Amerikában - ahol őshonos -, már 5000 éve fogyasztják. Az itt élő indiánok csodagyümölcsnek tartották, mivel magas proteintartalmú, E-vitaminban, káliumban, folsavban gazdag, és 25%-ban tartalmaz zsiradékot, méghozzá nagyon kedvezőt: az avokádó tele van telítetlen zsírsavakkal, amely állomány kedvez a szív- és érrendszernek. A legegyszerűbb elkészítési módja, hogy a gyümölcs húsát megszórják sóval, borssal, meglocsolják citromlével, majd kikanalazzák. Ezenkívül készíthető még belőle guacamole, összekeverhető kaviárral vagy süteménybe, fagylaltba téve is kiváló.
Nézzük, mire figyelj az avokádó vásárlásakor és tisztításakor?
- Először is gondold végig, hogy mire szeretnéd felhasználni. Ha
krémet készítenél belőle, akkor a kissé puhábbat válaszd, viszont ha
kockára vágnád salátához, akkor érdemesebb a keményebb változatot a
kosaradba tenni.
- Egy konyhai kefével alaposan tisztítsd meg a gyümölcs héját, majd meleg vízzel jól mosd meg.
- Óvatosan vágd ketté, aztán egy kiskanállal szinte ki tudod hámozni a gyümölcshúst a héjából.
- A
magot távolítsd el, és tedd félre, ha ugyanis krémet készítesz, és a
közepébe helyezed a magot, akkor nem fog olyan gyorsan megbarnulni a
massza.
Ha ezzel megvagy, olvass tovább pár ínycsiklandó receptért!
Guacamole:
2 érett (puha) avokádó
1 citrom leve
1 paradicsom
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bor és egy csipet chilipor
A megtisztított avokádót vágjuk félbe, szedjük ki a magot és kanalazzuk ki a húsát. A paradicsomot, a hagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg, és aprítsuk fel. Az egészet pürésítsük, majd citromlével meglocsolva, sóval, borssal és csilivel ízesítve, tálalhatjuk is! Mindenféle finomságot mártogathatsz bele: sós rudat, pogácsát, sárgarépát, sajtot stb.
Avokádósaláta:
2 érett (kissé keményebb) avokádó
2 szál újhagyma
3-4 db jégsalátalevél
pár szem dió vagy mandula
fél citrom leve
1 kis szál sárgarépa
1 narancs
Az öntethez:
1 evőkanál mustár
1 dl olívaolaj
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál majonéz
só, fehérbors
1 kávéskanál méz
A megtisztított avokádót, újhagymát, jégsaláta-leveleket, narancsot és a sárgarépát vágd kissé hosszúkásra, locsold meg a citromlével és szórd rá a diót vagy a mandulát, majd tedd félre.
Az öntethez keverd el a mustárt, az olajat, a citromlét, a mézet és a majonézt, ízesítsd sóval, borssal, és mindezt öntsd rá a salátára. Egymagában, de pirítóssal is nagyon ízletes!
Írta: Solymosi Dóra Sára
Fotó: Solymosi Dóra Sára
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!