Recept: Füszer trükkök a konyhában !

Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1471 fő
  • Képek - 533 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 81 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Magyar konyha klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1471 fő
  • Képek - 533 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 81 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Magyar konyha klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1471 fő
  • Képek - 533 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 81 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Magyar konyha klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1471 fő
  • Képek - 533 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 81 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Magyar konyha klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Fűszer trükkök a konyhában!

PostDateIcon2010. január 06. szerda, 11:01 | PostAuthorIconÍrta: Kertvarázs magazin |

A fűszereket minden nap használjuk, legtöbbször rutinból szórjuk az ételbe. Bemutatunk néhány ügyes trükköt, amivel az ételek még finomabbak és zamatosabbak lesznek.

A friss fűszernövényt mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsuk vagy vágjuk az ételbe, mert így megőrzik táp és vitamintartalmukat. A fűszernövényeket soha ne vágjuk túl apróra. A metélőhagymát egy irányba vágjuk, a petrezselymet pedig akár ollóval is vághatjuk, de ne túl apróra, mert elveszti jellegzetes ízét.

A meghámozott vöröshagymát felhasználás előtt öblítsük le, mert így kevésbé csípi majd a szemünket. A foghagymát mindig csak a kihűlt rántásba tegyük, mert a forró zsiradékban az illóolaj tartalmát elveszti, és íztelenné válik.

A friss petrezselyem enyhíti a foghagyma erős szagát. A pirospaprika a hevítés hatására keserűvé válik, és elveszti szép piros színét is, ezért csak a sütés vagy a főzés végén tegyük bele az ételbe. A paprika csak zsírban oldódik, vízben elkeverve szemcsés marad.

Amikor újhagymát veszünk, nézzük, meg hogy a végén ne legyen vastag gyökérzet, mert akkor az már egy öreg hagyma. A főtt vagy sült húsoknál a metélőhagymát csak a főzés vagy sütés végén adjuk az ételhez, mert csak így adja ki zsenge és finom aromáját.

A babér nem csak finom ízt ad az ételnek, hanem segít az emésztésben is, de csak 15 percig hagyjuk az ételbe, mert különben kesernyésé válik az íze. A zellert a főzés végén dobjuk ki az ételből, mert elronthatja az étel ízét.

A reszelt torma csípőségét csökkenthetjük, ha szárazon egy lábosban kicsit átmelegítjük, de vizet ne adjunk hozzá. A tormát reszelés után azonnal használjuk fel, mert a levegőn bebarnul.

A gombákat sokféleképp felhasználhatjuk pl.: szárítva, savanyítva, vagy porrá őrölve, akár sűrítménynek, akár fűszernek. A gombát mindig folyóvízben mossuk meg soha ne álló vízben áztassuk.

A szárított fűszereket mindig légmentes lezárt üvegben tároljuk, különben elveszti aromáját. A tárolási idő maximum: 6-8 hónap, utána már ne használjuk fel. A fűszereket külön-külön dobozban tároljuk, kivéve a fűszerkeverékeket. A fűszertartókat soha ne tároljuk a gáztűzhely felett, mert a hő és a meleg miatt romlik a minőségük. A fűszereket akár jégkocka tartóban is tárolhatjuk, szórjuk bele a friss felaprított fűszert a jégkockatartó rekeszébe, engedjük fel vízzel, és fagyasszuk le.

A kakukkfű segít az emésztésben, és gyomorerősítő hatása is van, de legyünk mértékletesek a használatánál, mert az íze könnyen elviheti az étel eredeti jellegét. Ha a rántásba köménymagot teszünk, hagyjuk addig sülni, amíg pattogni nem kezd, mert csak így érvényesül az aromája. Fanyar érdekes íze miatt nem érdemes más fűszerekkel együtt használni. A szerecsendióból mindig csak a szükséges mennyiséget reszeljük bele az ételbe, de csak a főzés vagy a sütés legvégén.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Csillag Virág üzente 14 éve

Köszönöm szépen!
Nagyon jó és hasznos cikk.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu