Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Cukor nélkül, de édesen: természetes édesítők
Karetka Zsófia
2010. I március I 06.
Mivel úgy látjuk, még mindig nagyon sokan és sok helyen használnak finomított cukrot, és szeretnénk, ha egy kicsit egészségesebben élne mindenki, összeszedtünk néhány édesítőszert, amelyekkel a fent nevezett "ellenséget" helyettesíteni lehet. Száz százalékban természetes eredetű édesítők jönnek, semmi mesterséges adalékanyag.
Ha édes ízre vágyunk, nem kell feltétlenül a cukorhoz nyúlnunk, akkor sem, ha idegenkedünk (jegyezzük meg, joggal) a mesterséges édesítőszerektől. Az alábbiakban öt, 100 százalékban természetes édesítőszert mutatunk be. Van, amelyik alacsony kalóriatartalma, illetve glikémiás indexe miatt fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek is ajánlott, és olyan is, amely inkább ízélményben ad valami pluszt a hagyományos répa- vagy nádcukorhoz képest. Megnéztük, melyik milyen típusú ételbe ideális, hogyan helyettesíthetjük velük a cukrot egy-egy receptben, és nem utolsósorban, hogy melyik mennyibe kerül - mert igen, ezek sajnos sokkal drágábbak, mint a fehér ellenség. De nem véletlenül.
Agávészirup
A
mexikóiak által csak aguamielként (mézvíz) emlegetett szirupot egy
Mexikóban őshonos kaktuszféle, az Agave Tequilana nedvéből nyerik.
(Megjegyzendő, hogy ugyanebből a nedvből készítik a tequilát is!) Egyes
tanulmányok szerint glikémiás indexe alacsony, ezért kifejezetten
ajánlott a fogyasztása cukor helyett, bár olyan tanulmányok is
léteznek, amelyek ezt megkérdőjelezik. Mindenesetre nem csak ezért,
hanem az íze miatt is érdemes kipróbálni, kevésbé agresszíven,
"semlegesebben" édes, mint a cukor vagy a méz, emiatt több helyet hagy
más ízeknek is, így azok jobban érvényesülnek.
Agave Tequilana kaktusz
Az
agávészirup aranyszínű, folyékony és kevésbé sűrű, mint a méz,
utóbbival ellentétben ezért akár hideg italokba is könnyedén
belekeverhetjük, pl. limonádéba, gyümölcsturmixokba vagy akár alkoholos
koktélokba, nem "köt" meg. Ha egy receptben akarunk vele cukrot vagy
mézet helyettesíteni, nem árt tudni, hogy ugyanannyi kell belőle, mint
mézből, és körülbelül háromnegyed annyi, mint porcukorból. Vigyázzunk
azonban, egyes receptekben - ilyen pl. a habcsók, vagy az omlós tészta
- nem csak az édes íze, hanem a szilárdsága miatt is szükséges a cukor,
ilyenkor csak annak egy részét, maximum a felét helyettesítsük a
folyékony sziruppal.
250 ml agávészirup 799 Ft-ba kerül (Drogerie Markt).
Nyírfacukor
Másnéven
xylitol. Neve onnan ered, hogy a 20. század elején Finnországban
nyírfakéregből kezdték el kivonni ezt az anyagot, amely a nyírfán kívül
azonban más növényekben is előfordul, pl. a kukoricában. Magyarországi
forgalmazója, amely a nyírfacukor elnevezést levédette, a közeljövőben
már hazai gyártást is tervez, többek között kukoricacsutkából. A fehér
anyag finom szemcséjű kristálycukorra hasonlít, és 1:1 arányban
ajánlott helyettesíteni vele a cukrot - tapasztalataink szerint azonban
kissé édesebb a cukornál, így szerintünk kevesebb is elég belőle. A
nyírfacukor nem károsítja a fogakat, épp ellenkezőleg (nem véletlenül
használják cukormentes rágógumikban), alacsony glikémiás indexénél
fogva pedig nem hizlal, és mivel emésztéséhez nincsen szükség
inzulinra, cukorbetegek is használhatják. Bármilyen hideg vagy meleg
ételben, süteményekben, italban helyettesíthetjük vele a cukrot, mert
nincsen mellék- és utóíze, kivéve a kelt tésztákat, mert
antibakteriális hatásánál fogva megöli az élesztőgombákat.
25 dkg nyírfacukor 975 Ft-ba kerül (www.nyirfacukor.hu).
Stevia (sztívia)
A
Stevia rebaudiana egy, a trópusokon őshonos gyógynövény, amelynek a
leveleiből vonják ki a Stevia néven forgalomba hozott édesítőszert. Nem
új keletű dologról van szó: Dél-Amerikában már évszázadok óta
használják. Glikémiás indexe nulla, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Szirup, por, és tabletta formában is forgalomba kerül. Sokkal, de
sokkal édesebb, mint a hagyományos cukor: egy fél csipet Stevia por kb.
egy evőkanál cukornak; egy tabletta egy kockacukornak; egy csepp Stevia
szirup kb. másfél evőkanál cukornak felel meg. Vigyázzunk tehát vele,
könnyű túladagolni.
Sajátos,
"növényi" mellékíze van, így legjobb, ha először egy pohár vízzel
elkeverve kóstoljuk meg. A szirup kis üvegben, pipettás kupakkal kerül
forgalomba, ha túl sokat cseppentünk a sötétbarna színű szirupból az
italunkba, az édes íz kesernyésbe csap át. Ha süteményreceptben
használjuk, ajánlatos valamivel térfogatilag kipótolni a cukrot:
próbáljunk meg például gyümölcspürét (almából, banánból) adni a
süteményhez, és jegyezzük meg azt is, hogy a citrom íze jól
ellenpontozza az édes ízt. Befőzésnél utólag keverjük a gyümölcshöz,
kelt tésztákhoz pedig ezt se használjuk, a cukorral ellentétben ugyanis
nem nyújt kellő táptalajt az élesztőgombáknak.
50 ml szirup kb. 3000 Ft-ba kerül a bioboltokban.
Juharszirup
Ezt
az édes szirupot, amelyet a juharfa nedvéből forralnak, legtöbben az
amerikai palacsinta kötelező ízesítőjeként ismerik, ha máshonnan nem,
hát amerikai filmekből. Pedig Kanadában, ahol a világ
juharszirup-termelésének 75 százaléka folyik, nemcsak a palacsintát, de
sós ételeket, így sült szalonnát (bacon) is előszeretettel ízesítenek
vele (utóbbi szörnyen hangzik, de tapasztalatból állítjuk, hogy
finom!), az ottani gyerekek pedig a forró szirupot a hóra öntik, mert
amikor megköt, állítólag remek cukorka válik belőle. Keverhetjük
italokba, joghurtba, a reggeli müzlinkbe, vagy nagyon finom pl. vajon
sült banánra locsolva a kétperces desszert kategóriából. Ha pedig
receptben szeretnénk kiváltani vele a cukrot, ugyanaz vonatkozik a
juharszirupra is, mint az agávészirupra: háromnegyednyi mennyiséggel
váltsuk ki, a receptben más folyadék mennyiségét pedig szükség szerint
csökkentsük. A juharszirupok különböző osztályzásokkal kerülnek
forgalomba Kanadában: az "A" minőségű a legenyhébb ízű és legvilágosabb
színű, a "B" közepes, a "C" sötét és erősebb ízű, a "D" pedig már csak
ipari felhasználók számára elérhető. Hogy kinek melyik ízlik jobban,
ízlés kérdése, a legtöbb kanadai és amerikai az A vagy B típusúval
locsolja meg a reggeli palacsintáját. Már ha igazi juharszirupot
használ, mert mint mindent, ezt is hamisítják: a "pancake syrup" néven
forgalomba hozott lötty csak külsőleg hasonlít az igazi juharszirupra,
melynek különleges ízét tényleg érdemes felfedezni.
Itthon 250 ml A-minőségű kanadai juharszirup 1699 Ft (Drogerie Markt).
Méz
A mézet
senkinek sem kell bemutatni, a magyar méz kitűnő minőségű tud lenni. Az
itthon legelterjedtebbnek számító vegyes virágmézen és akácmézen túl
rengeteg mézkülönlegesség létezik a gesztenyeméztől a hajdinamézen át a
medvehagymamézig, érdemes velük kísérletezgetni, hiszen mindegyiknek
más és más az íze. Az ínyencek és a legjobb éttermek meg is válogatják,
milyen ételhez milyen mézet használjanak. Ne csak mézeskalácsban
gondolkodjunk, egy-egy ilyen mézkülönlegességet pl. jó minőségű
vaníliafagylaltra csorgatva egyszerű, de mégis ínyenc desszertet
kapunk. A reggeli tejeskávé is nagyon finom mézzel, sok kávézóban külön
szerepel az itallapon a mézes kávé. Tévedés, hogy a cukornál kevésbé
hizlal a méz, viszont annál gazdagabb aromájú és édesebb is, tehát ha
cukor helyett használjuk egy receptben, kb. feleannyi mennyiség
általában elég, és ha nagyon folyós a mézünk, a többi folyadék
mennyiségét is csökkentsük.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!