Recept: Hasznos információ a shiitake gombáról...

Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1471 fő
  • Képek - 533 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 81 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Magyar konyha klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1471 fő
  • Képek - 533 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 81 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Magyar konyha klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1471 fő
  • Képek - 533 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 81 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Magyar konyha klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1471 fő
  • Képek - 533 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 81 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Magyar konyha klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Mi az a Shiitake?

Talán valami játék? Vagy szabadidősport? Nem.


A shiitake az egyik legrégebben ismert gombafaj. Japánban és Kínában kezdték a termesztését, már több mint 2000 éve fogyasztják. A shiitake szó jelentése: pasaniafa (shii) gomba (take), mivel a pasaniafa elhalt kérgén él meg. Amikor Európában is megkezdték a termelését, kiderült, hogy a bükkfán, a tölgyfán vagy a gesztenyefán is szépen fejlődik. Az „illatos gombának” is nevezett fajt Magyarországon az 1990-es évek elején kezdték termeszteni, évente kb. 20 tonna terem. Sajnos ennek jelentős része külföldre kerül magas ára és ismeretlensége miatt.

Gyógyhatása messze földön ismert: csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, gátolja a trombózisképződést, csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, kiváló tumormegelőző és rákgyógyító – ezt a jó hatását az immunrendszer erősítésével fejti ki-, fokozza az inzulintermelést, így csökkenti a vércukorszintet, és nem utolsósorban gátolja a baktériumok szaporodását.

Fontos fehérjeforrás, de káliumban, cinkben, B-vitaminokban is bővelkedik. Nem csupán belsőleg van csodálatos hatással a szervezetünkre: kivonatát krémekbe adagolva csökkenti a pattanások kialakulását, és lassítja az öregedési folyamatokat is.

Az ázsiai konyhában számos felhasználása ismert, mind szárítva, mind frissen. Főként a növényi alapanyagú fogásokban találkozhatunk vele: miso levesben, zöldséges dashikban és más finom ételekben. Fokhagymás íze miatt nagyon jól illik nem csupán zöldséges, de húsos ételekhez is. Készíthetünk belőle gombás tojásrántottát, gombakrémlevest, gombaszószos sült húst stb. Előnye, hogy jól kombinálható más gombafajtákkal is, így kisebb mennyiség is elég belőle.

Befejezésül álljon itt egy ínycsiklandó recept!


Sajtos, shiitake gombás muffin

3 evőkanál vaj
1 bögre shiitake gomba (lehet szárított is – egy órára áztassuk vízbe, majd jól töröljük szárazra)
2 bögre liszt
2 ½ teáskanál sütőpor
½ bögre parmezán sajt
1 bögre tej
1 tojás

A megtisztított és szárazra törölt gombákat egy kevés vajon megpirítjuk. Majd egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a shiitake gombát és a parmezán sajtot. Egy másik edényben jól összedolgozzuk a tejet a tojással, majd lassan hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Jól eldolgozzuk, majd a kivajazott sütőformába adagoljuk a tésztát. Tetejét megszórhatjuk parmezán sajttal. 180 fokon 35-40 percig sütjük. Önmagában is nagyon finom, de köretként is kiváló valamilyen húsos ételhez.

 

Írta: Solymosi Dóra Sára
Fotó: profimedia.hu

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Csillag Virág üzente 14 éve

Nagyon örülök ennek a bejegyzésnek.
Az egyik kedvencem a shiitake gomba.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu