Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mi az a Shiitake?
Talán valami játék? Vagy szabadidősport? Nem.
A
shiitake az egyik legrégebben ismert gombafaj. Japánban és Kínában
kezdték a termesztését, már több mint 2000 éve fogyasztják. A shiitake
szó jelentése: pasaniafa (shii) gomba (take), mivel a pasaniafa elhalt
kérgén él meg. Amikor Európában is megkezdték a termelését, kiderült,
hogy a bükkfán, a tölgyfán vagy a gesztenyefán is szépen fejlődik. Az
„illatos gombának” is nevezett fajt Magyarországon az 1990-es évek
elején kezdték termeszteni, évente kb. 20 tonna terem. Sajnos ennek
jelentős része külföldre kerül magas ára és ismeretlensége miatt.
Gyógyhatása messze földön ismert: csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, gátolja a trombózisképződést, csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, kiváló tumormegelőző és rákgyógyító – ezt a jó hatását az immunrendszer erősítésével fejti ki-, fokozza az inzulintermelést, így csökkenti a vércukorszintet, és nem utolsósorban gátolja a baktériumok szaporodását.
Fontos fehérjeforrás, de káliumban, cinkben, B-vitaminokban is bővelkedik. Nem csupán belsőleg van csodálatos hatással a szervezetünkre: kivonatát krémekbe adagolva csökkenti a pattanások kialakulását, és lassítja az öregedési folyamatokat is.
Az ázsiai konyhában számos felhasználása ismert, mind szárítva, mind frissen. Főként a növényi alapanyagú fogásokban találkozhatunk vele: miso levesben, zöldséges dashikban és más finom ételekben. Fokhagymás íze miatt nagyon jól illik nem csupán zöldséges, de húsos ételekhez is. Készíthetünk belőle gombás tojásrántottát, gombakrémlevest, gombaszószos sült húst stb. Előnye, hogy jól kombinálható más gombafajtákkal is, így kisebb mennyiség is elég belőle.
Befejezésül álljon itt egy ínycsiklandó recept!
Sajtos, shiitake gombás muffin
3 evőkanál vaj
1 bögre shiitake gomba (lehet szárított is – egy órára áztassuk vízbe, majd jól töröljük szárazra)
2 bögre liszt
2 ½ teáskanál sütőpor
½ bögre parmezán sajt
1 bögre tej
1 tojás
A megtisztított és szárazra törölt gombákat egy kevés vajon megpirítjuk. Majd egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a shiitake gombát és a parmezán sajtot. Egy másik edényben jól összedolgozzuk a tejet a tojással, majd lassan hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Jól eldolgozzuk, majd a kivajazott sütőformába adagoljuk a tésztát. Tetejét megszórhatjuk parmezán sajttal. 180 fokon 35-40 percig sütjük. Önmagában is nagyon finom, de köretként is kiváló valamilyen húsos ételhez.
Írta: Solymosi Dóra Sára
Fotó: profimedia.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!