Recept: Zöldségek az életünkben, avagy melyik zöldség mire van a legjobb hatással...

Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1471 fő
  • Képek - 533 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 81 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Magyar konyha klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1471 fő
  • Képek - 533 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 81 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Magyar konyha klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1471 fő
  • Képek - 533 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 81 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Magyar konyha klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1471 fő
  • Képek - 533 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 81 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 1 db

Üdvözlettel,

Magyar konyha klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Zöldségek az életünkben

avagy, melyik zöldség mire van a legjobb hatással...

network.hu

Bab:

1. terápiás haszna elsősorban gazdag nukleinsav- (ezekből épülnek fel a fehérjék) és fehérjetartalmában rejlik, ezzel serkenti a sejtek fehérje-anyagcseréjét, ezáltal regenerálódnak a sejtek,

2. az anyagcsere szabályozója,

3. segít a máj-, vese-, hólyagbajokban (a zöldbab kifejezetten ajánlott májbetegségeknél, a fekete babok vese és hólyag betegségeknél),

4. Ázsiában hagyományosan a tápcsatorna, vérkeringés betegségeinek megelőzésére, a lép és a hasnyálmirigy csökkent működésénél használják,

5. elősegíti a víz kiürülését,

6. erősíti a szívműködést, vérkeringést,

7. hasznos fáradékonyság, ingerlékenység, nyugtalanság, idegesség esetén.

Borsó:

1. mint minden mag, ez is teli van nukleinsavakkal, ezek pedig a legjobb fiatalító szerek (sejtregeneráció),

2. anabolikus hatású a sportnál (növeli az izmos tömegét - ma igen divatos kifejezés a testépítők körében),

3. jótékony hatása van az idegekre (sok B1-, B6-, B12-vitamint tartalmaz),

4. elősegíti a szellemi frissességet,

5. aktiválja az anyagcserét,

6. erősíti a körmöket, hajat,

7. javítja a látást,

8. csökkenti a koleszterinszintet,

9. méregtelenít.

Brokkoli:

1. jelentős karotin tartalmából a szervezetben A-vitamin keletkezik, mely jól semlegesíti a félelmetes szabadgyököket, melyektől sok betegség származik, ezáltal

2. védi a sejteket, sejthártyát, így magát a nyálkahártyát is (a legjobb nyálkahártyavédő), ennek eredményeként,

3. jelentős szerepe van az immunvédekezésben,

4. átsegít a fertőzéseken;

5. hat az emésztésre,

6. fokozza a szénhidrát- és fehérje-anyagcserét,

7. erősíti az izomműködést,

8. segít nyugtalan, ingerlékeny állapotban, alvászavaroknál, un. stressz-ellenes zöldség,

9. erősíti a szívet, vérkeringést,

10. vérképző,

11. segít a sejtek oxigén ellátásában,

12. enyhén, de görcsoldó,

13. elősegíti a víz kiürülését - így kiváló vérnyomáscsökkentő.

Burgonya:

1. szabályozza a vízháztartást, mivel magas a K-tartalma,

2. segíti a sejtek tápanyaggal való ellátását,

3. részt vesz a csontok felépítésében,

4. izomerősítő,

5. fokozza az izmok és a szív munkáját,

6. aktiválja az egész anyagcserét,

7. salaktalanít,

8. gyermekkorban fokozza a növekedést,

9. kötőszöveteket erősíti,

10. aktiválja a hormonok termelődését,

11. emésztésszabályozó,

12. szellemileg frissít,

13. magas folsavtartalma jótékony hatású az idegekre, vérképzésre, növekedésre,

14. akinek magas a vérnyomása, egyen több krumplit, ez ugyanis fokozza a gyógyszerek hatását, és ez lehetővé teszi a gyógyszeradag csökkentését.

Cékla:

1. "boldogságzöldség" - a neurobiológusok úgy vélik, hogy folsav nélkül nincs boldogságérzet, optimizmus - a céklának viszont kiemelkedően magas a folsavtartalma,

2. segít a kötőszövetek felépítésében,

3. méregtelenítő hatása főleg az agyban érvényesül,

4. fokozza a sejtek növekedését, a sejtmagok regenerálódását,

5. növeli a gyomorsavtermelést, ezáltal a fehérjeemésztést,

6. aktiválja a vörösvérsejtek képződését, ezáltal elősegíti az oxigénnel való ellátást,

7. rugalmassá, üdévé teszi a bőrt,

8. fényt ad a körmöknek, a hajnak,

9. segíti a víz távozását,

10. savtalanítja a szervezetet,

11. méregteleníti a tápcsatornát.

Cikória:

1. elsősorban emésztőszervi panaszoknál ajánlatos (még a rákos elváltozásokra is jótékony hatású),

2. csökkenti a vérzsírok és a koleszterin szintjét,

3. csökkenti a vérnyomást,

4. megelőzi az érelmeszesedést,

5. jótékony hatású a szívre,

6. segít a fogyásban,

7. méregtelenít,

8. szabályozza a vízháztartást,

9. védi a nyálkahártyát.

Cukkini:

1. a sejtek barátja - aktiválja a sejtek anyagcseréjét,

2. karcsúsít,

3. növeli az agy teljesítőképességét, a koncentráló képességet, csökkenti a fáradékonyságot,

4. nyugtató, miközben serkenti az idegeket, mert aktiválja az idegek és az agy tevékenységét,

5. javítja a szervezet fehérje helyzetét,

6. növeli a teljesítőképességet,

7. erősíti az izmokat,

8. erősíti a szívizom sejtjeit,

9. segíti a víz és a salakanyagok távozását, megköti a szírt - ezért méregtelenít,

10. erősíti az immunrendszert,

11. a nyálkahártya őre.

Fokhagyma:

1. évezredek óta ismert gyógyszer, elsősorban a reumás betegségek, asztma ellen használtak,

2. allicin tartalma (ami a kellemetlen fokhagyma illatú leheletért felelős) és ennek bomlástermékei antibiotikumként hatnak, elpusztítják a baktériumokat, gombákat,

3. csökkenti a vár zsírtartalmát,

4. jó az érelmeszesedés ellen,

5. segít a vénás és visszérbetegségekben,

6. erősíti a szívműködést,

7. gátolja a véralvadást, ezzel fokozza a vérkeringést ("vérhígító" gyógyszer),

8. segíti a fogyókúra eredményességét,

9. vérnyomáscsökkentő,

10. csökkenti a teltségérzetet,

11. alkalmas az öregedési folyamatok elodázására,

12. fokozza a bőrben a vér áramlását - szebb lesz az arc színe.

Vigyázat: érzékeny embereknél gyomor- és májpanaszok jelentkezhetnek, vagy túlságosan alacsony vérnyomást okoz!

Hajdina:

1. nincs még egy olyan szántóföldi növény, amelyik annyira gazdag lenne P-vitaminban (rutinum), mint a hajdina - ez a szabadgyökök ellen védi az erek falát,

2. és együtt hatva a C-vitaminnal - tömíti az erek falát, megállítja a vérzéseket, megelőző és gyógyító hatású a vénás- és visszérbetegségekben, (*)

3. csillapítja a fogíny-, orrvérzést,

4. erősíti a kötőszöveti erek falát,

5. fokozza a szövetek vérrel való ellátottságát,

6. "fickósít",

7. jó a reumára, az ízületi gyulladásra,

8. erősíti az immunrendszert,

9. részt vesz a vérkeringés szabályozásában.

Vigyázat: a magas vérnyomásban szenvedők vagy erre hajlamosak ne egyenek minden nap hajdinát!

Káposzta:

1. magas folsavtartalma nagyon fontos azoknak, akiket rendszeresen stressz ér és B-vitamin hiányban szenvednek,

2. serkenti az agy és az idegek működését (a B12 kivételével az össze B-vitamint tartalmazza, és ami nagyon fontos, egymással harmonizáló mennyiségben),

3. fokozza a koncentrálóképességet,

4. hangulatjavító,

5. idegnyugtató, feszültségoldó,

6. javítja az alvást (vacsorára fogyasztva egy olyan aminosav jut az agyba, amiből az alvás hormonját állítja elő szervezetünk),

7. erősíti az immunrendszert,

8. növeli az életerőt,

9. aktiválja a sejtlégzést

10. erősíti a bőr és a haj színét,

11. elősegíti a sejtek növekedését,

12. segít a sikeres fogyókúránál,

13. a benne lévő cink fitté tesz bennünket.

Karalábé:

1. serkenti a sejtanyagcserét,

2. vérképző,

3. energiát, életerőt ad,

4. erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől,

5. javítja a koncentrálóképességet,

6. frissít,

7. javítja az oxigénellátást,

8. javítja a sejtek légzését,

9. erősíti a szívműködést,

10. hangulatjavító,

11. stesszoldó,

12. fokozza a szervezetből a víz kiürülését,

13. segít a sikeres fogyókúrában,

14. véd az érelmeszesedéstől,

15. megköti a szabadgyököket.

Vigyázat: a karalábé nitrát tartalmú, a főzöttet sose melegítsük újra!

Karfiol:

1. a karfiolban előforduló pantoténsav elősegíti a kortizol termelődését, ami a szervezetben kortizonná alakul át (biztosan ismertek a Hidrocortisont), ami gyulladáscsökkentő,

2. segíti a felesleges víz kiürülését,

3. vese- és hólyagbetegségeknél hasznos,

4. hatásos a fogyókúránál,

5. segíti a sejtek megújulását, növekedését,

6. fokozza a vérképzést,

7. erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől,

8. csökkenti a vérnyomást,

9. karbantartja a tápcsatornát.

Fontos: a karfiolhoz lehetőleg ne használjunk citromlevet, ecetet és fogyasztása után se igyunk azonnal savas dolgokat, mert az 1. pontban említett pantoténsav ezek hatására tönkremegy.

Kelbimbó:

1. magas B1-vitamin (*) és folsavtartalma miatt ideális tápláléka azoknak, akik tartós ideggyengeségben szenvednek,

2. huzamosan fáradékonyak,

3. gyenge a koncentrálóképességük, (a gyereke rossz iskolai teljesítménye gyakran éppen a B1 vitamin hiányának a következménye),

4. gyenge az életerejük;

5. aktiválja a vérképzést, ezáltal a sejtek oxigénnel való ellátottságát,

6. fokozza a sejtek növekedését,

7. erősíti a kötőszöveteket,

8. fényessé teszi a hajat,

9. szépíti a bőrt,

10. javítja a hangulatot,

11. segíti a víz leadását,

12. segíti a fogyást,

13. salaktalanít,

13. erősíti az immunrendszert.

(*) A B1-vitamin - tiamin - a szervezetben nem raktározódik, tehát naponta kell gondoskodni utánpótlásáról!

A bimbóskel az egyik legjobb stresszétel.

Kukorica:

1. legértékesebb anyaga a nagy mennyiségben előforduló B1-vitamin, ezért erősíti az idegrendszert,

2. növeli a stressztűrést,

3. javítja az agy teljesítményét,

4. javítja a hangulatot;

5. fiatalít,

6. fokozza a sejtek növekedését,

7. serkenti a sejtek légzését,

8. jó az izomműködésre,

9. jó hatása van a szív működésére,

10. hasznos a kötőszöveteknek,

11. erősíti az immunrendszert,

12. "fickósít".

Lencse:

1. sok kalória nélkül laktat,

2. nagy fehérjetartalma fokozza az életerőt - vitalizál,

3. szabályozza a vércukorszintet, ezzel

4. elűzi a fáradtságot,

5. fokozza a teljesítményt, növeli a szellemi frissességet,

6. serkenti az agyműködést és

7. jó az idegeknek;

8. vasat juttat a vérképzéshez,

9. segíti a sejtek oxigénellátását,

10. segít a víz kiürítésében,

11. segít a hólyag- és vesebajoknál,

12. serkenti a hormonok termelését,

13. a kötőszöveteket fiatalítja,

14. erősíti a csontokat,

15. segíti a fogyókúrát.

Olivabogyó:

1. magas E-vitamin tartalma védi a sejtjeinket, különösen a mirigyeket, pl. a csecsemőmirigyet, amely fiatalságunk "szálláshelye" - E-vitamin nélkül ez a pici szervünk összezsugorodik, és gyorsabban bekövetkezik az öregség,

2. védi a sejthártyát,

3. erősíti a szívet,

4. enyhíti a gyulladást, a gyulladás keltette fájdalmat,

5. erősíti az immunrendszert,

6. magas zsírtartalma ellenére segít a fogyókúrában.

Fontos: csak hidegen sajtolt olívaolajat használjunk!

Az olívaolaj jól bírja a forróságot, ezért sütéshez is kiválóan alkalmas.

Paprika:

1. a "forróvérű és szenvedélyes" paprika talpra állítja az anyagcserét,

2. kapszaicin tartalma miatt nagyon régóta a vérkeringési zavarok gyógyszerének tartják,

3. a kapszaicin gátolja a véralvadást, megkönnyíti a vár áramlását és így megszabadít olyan panaszoktól, mint pl. a hideg kezek, lábak, szédülés,

4. jó hatású a visszérbetegségeknél,

5. segíti a szív munkáját,

6. megelőző hatása van a migrénben,

7. erősíti a nyálkahártyát,

8. javítja a látást,

9. aktiválja a sejtek anyagcseréjét,

10. aktiválja a fehérje-anyagcserét,

11. erősíti a kötőszövetet,

12. aktiválja a mirigyek működését,

13. javítja a koncentrálóképességet,

14. immunerősítő.

Paradicsom:

1. védi a sejteket, erősíti szerkezetüket,

2. fokozza a sejtek anyagcsere folyamatait,

3. védi a nyálkahártyát, ezzel

4. véd a fertőzések ellen,

5. csökkenti a fertőzéses megbetegedések tüneteit,

6. szépíti a bőrt,

7. megemeli a vércukorszintet, ezzel

8. élteti az agyat, az idegeket, csökkenti a fáradtságot,

9. hangulatjavító,

10. elősegíti az alvást,

11. sejtvédő, sejtfiatalító,

12. szíverősítő,

13. vízhajtó,

14. besegít a kötőszövetek megújulásába,

15. aktiválja a hormontermelődést,

16. jó hatású emésztési zavaroknál,

17. segít a rákos megbetegedések leküzdésében.

Fontos: a paradicsomot lehetőleg mindig kicsi olajjal fogyasszuk, mert a benne lévő nagy mennyiségű karotinok jobb felszívódását így segíthetjük elő.

Sárgarépa:

1. legfontosabbat már a színe elárulja, sok béta-karotin van benne, ami az A-vitamin elővitaminja,

2. véd a szabadgyökök ellen,

3. a sejtek anyagcseréjét aktiválja,

4. fiatalít, megállítja az öregedési folyamatokat,

5. növeszti a hajat és a körmöt,

6. széppé teszi a hajat, a bőrt,

7. erősíti az immunrendszert,

8. javítja a szemet,

9. hasznos farkasvakság esetén,

10. segíti a vérkeringést,

11. hasznos a szívnek.

Retek:

1. régi házi gyógyszer meghűlés ellen,

2. javítja a vérkeringést,

3. kéntartalmú mustárolaja fertőtleníti a szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor nyálkahártyáját és

4. egyben csökkenti gyulladását,

5. csökkenti a koleszterinszintet,

6. csökkenti a vérzsír-szintet,

7. megelőzi az epe-, vese-, hólyagköveket,

8. segít a víz kiürülésében,

9. fokozza a szervek vérellátását,

10. segít a fogyókúrában.

Spárga:

1. erősíti az immunrendszert,

2. serkenti az agyat,

3. javítja a látást, segít a szemfáradtságban, a farkasvakságon,

4. védi a bőrt a ráncosodás ellen, széppé teszi a körmöt, fiatalítja a kötőszövetet,

5. jótékony a szívre,

6. segít a gyulladásokon,

7. elősegíti a sebgyógyulást,

8. a sejteknek a leghatásosabb védelmet nyújtja a szabadgyökök ellen, fiatalítja őket,

9. a haj szépségét elősegíti,

10. erősíti a nyálkahártyát,

11. segít a konfliktuskezelésben,

12. erősíti az emlékezést,

13. erősíti az immunrendszert,

14. gyulladás gátló,

15. vízhajtó, salaktalanít.

Spenót:

1. védi a nyálkahártyákat,

2. aktiválja a szénhidrát-anyagcserét,

3. serkenti az agyműködést, frissít,

4. nyugtatja az idegeket,

5. szépíti a bőrt, a hajat és a körmöt,

6. emeli a vércukorszintet, így elűzi a fáradtságot,

7. javítja a hangulatot,

8. támogatja az izom- és szívműködést,

9. erősíti az immunrendszert,

10. serkenti a hormontermelést,

11. élesíti a látást, javítja a farkasvakságot,

12. serkenti a csontképzést,

13. erősíti a fogakat,

14. fokozza a vérképzést, javítja a sejtlégzést,

15. vízhajtó,

16. segíti a fogyókúrát,

17. idős korban lefékezi a biológiai órát.

Tök:

1. javítja az emésztést,

2. méregtelenít,

3. csökkenti a vérzsír szintjét,

4. a tökben lévő enzimek kímélik a hasnyálmirigyet,

5. fogyasztja a zsírpárnákat,

6. vízhajtó,

7. erősíti az idegeket,

8. nyugtat,

9. ellátja a szervezetet A-vitaminnal,

10. részt vesz a csontok anyagcseréjében,

11. fiatalítja a sejteket, segíti a sejtlégzést.

Uborka:

1. fontos alkotórésze az erepszin, amely fehérjebontó enzim és javítja a fehérjék értékesítését, egyben elpusztítja a kóros baktériumokat, tisztítja a tápcsatornát,

2. E-vitamin tartalma magas, véd a szabadgyököktől,

3. nagy mennyiségű szilícium tartalma erősíti a bőrt, a hajat, a kötőszöveteket,

4. az uborkalé enyhíti és gyógyítja, a napsugárzás okozta leégést,

5. szemre téve az uborkaszelet megszünteti a szemek szárazságát, gyulladását, a szemkörüli duzzanatot,

6. csökkenti a testsúlyt.

Vöröshagyma:

1. a népi gyógyászat csodaszere,

2. megelőzi a fertőzéseket,

3. fertőtleníti az orr- és szájüreget, a torkot,

4. erősíti a gyomor és az egész emésztőrendszer nyálkahártyáját,

5. segít vese- és gyomorbántalmakban,

6. javítja a vérellátást (hideg kezek, lábak),

7. jó érbetegségek ellen, vénás panaszoknál,

8. hangulatjavító,

9. immunrendszer erősítő,

10. serkenti a vérképzést,

11. fokozza a stresszhormonok elválasztását,

12. szívműködést, keringést erősíti,

13. csökkenti a magas vérnyomást,

14. megelőzi az érelmeszesedést,

15. ha a szájat méh vagy darázs csípte meg, a friss hagyma akár életmentő is lehet: nyomban szét kell rágni 1 fej hagymát, így megakadályozhatjuk, hogy olyan nagy duzzanat keletkezzen, amely fulladáshoz vezethet.

Zeller:

1. elmulasztja a kóros baktériumokat és gombákat a tápcsatornában,

2. elmulasztja az emésztési zavarokat,

3. fertőtleníti, méregteleníti a száj és torok nyálkahártyáját,

4. fokozza a gyomorsav termelődését,

5. antibakteriális a kiválasztó szervrendszerben,

6. segít köhögésnél, náthánál, hűléses betegségeknél,

7. fogyaszt,

8. aktiválja a szénhidrát anyagcserét,

9. erősíti az idegeket,

10. serkenti az agyműködést,

11. idegcsillapító,

12. táplálja a bőrt, hajat, szemet,

13. jótékony hatású a májra,

14. vízhajtó.

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Szilagyi Tünde üzente 14 éve

Nagyon jó,köszönjük szépen,sok új dolgot megtudtam!

Válasz

jago melinda üzente 14 éve

hat sok erdekes dolgot megtudtam.koszi!!

Válasz

Csillag Virág üzente 14 éve

Nagyon jó! Köszönöm szépen!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu