Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Aki
még soha nem kóstolt igazi sütőtököt, azt gondolhatja, az aminek ennyi
jótékony hatása van, csak rossz ízű lehet. Az így vélekedőket és a
szkeptikusokat biztosíthatjuk, tévednek! Egy olyan zöldség, ami talán
sütve a legfinomabb, de készíthető belőle ízletes leves, főzelék,
sütemény, lekvár, ivólé érdemes a kipróbálásra és a család étrendjébe
történő beillesztésre.
Ritka
az a zöldségféle, mint a sütőtök, amely három olyan fontos jellemzőt
egyesít, mint az egészségesség, finom íz és elérhető ár. Aki a sütőtök
kiemelkedő élettani hatásai, sokoldalú felhasználási módjai ellenére is
kétkedő marad, gondolkodjon el azon, talán nem véletlen, hogy, hogy
sütőtököt az Antarktisz kivételével minden földrészen termelnek és
fogyasztanak!
Régen úgy tartották, hogy a tök
akkor jó, ha megcsípi a dér. Ma ez másképp van: hetekkel ezelőtt
lehetett belőle vásárolni egészséges finomságokat.
- Többnyire levest főzök belőle. Még
megsütni sem kell a sütőtököt, így több vitamin marad benne: egyszerűen
felkockázom, mint a krumplit, picit sózom, vizet öntök rá, hogy befedje,
s amikor megfő, rányomok egy gerezd fokhagymát. Cukrozom, botmixerrel
pépesítem, és végül tejszínnel habarom - osztja meg remek
tökleves-receptjét Farkas Mária, cecei őstermelő, akinek kertjében idén rekordméretű tökök is termettek.
- A szárazság persze nem tett jót a
töknek sem. Sok idő előtt megrohadt a száránál, s néhány dísztök, bár
jókorára nőtt, megrepedezett.
A kanadai sütőtök - azaz, ahogy Cece
környékén hívják, babatök - ízén azonban nem érezni az eső hiányát, vagy
az idő előtti érést: finom édes, ráadásul tele van mindenféle értékes
anyaggal.
Karotinokban, A-, B-, C- vitaminban, foszforban, kalciumban és magnéziumban igen gazdag.
A magjában lévő E-vitamin antioxidánsként védelmet nyújt
szervezetünknek a szabad gyökökkel szemben, így csökkenti a daganatos
betegségek kialakulásának veszélyét. A tök tápértéke igen magas, hiszen
sok cukrot, fehérjét, rostanyagot és ásványi anyagot tartalmaz.
Ugyanakkor rendkívül könnyen emészthető,
így már csecsemőkorban adható a babáknak kiegészítő táplálékként.
Könnyen készíthetünk remek bébiételt otthon, ha a megsütött tököt
burgonyával lazítjuk, enyhén sózva, tejjel hígítva tálaljuk a picinek.
A sütőtök leve ugyancsak jótékony hatású.
Hatékonyan gyógyítja a meghűléses betegségek során kialakuló
gyulladásokat, sőt, a vér tisztítását is elősegíti, mivel sok káliumot
tartalmaz. Az allergiás tüneteket szintén csökkenthetjük: töklé
fogyasztásával mérséklődhet a tüsszögés, köhögés, s akár az asztmás
rohamok is.
A lé elkészítéséhez a sült tökdarabokat
simára turmixoljuk, adunk hozzá némi alma- vagy ananászlét, ízlés
szerint mézet, és tovább turmixoljuk. Végül őrölt fűszerekkel,
gyömbérrel, fahéjjal ízesítjük, s jégbe hűtve fogyasztjuk. Remek frissítőital lehet .
Receptek:Sült sütőtök
A sütőtököt felszeleteljük, a magját kikaparjuk, és egy tepsiben puhára
sütjük. Téli estéken gyorsan elkészíthető, olcsó és finom csemege. A
sült sütőtök azonban tovább variálható, köretként húsok mellé is
felszolgálható.
Sütőtökpüré
A tepsiben puhára sütött tök húsát kanállal egy tálba szedjük. Sózzuk,
és ízlés szerint szerecsendióval, rozmaringgal vagy petrezselyemmel
fűszerezzük, majd vajjal, mint a krumplipürét, habosra kavarjuk.
Sütőtök csőben
Ez is a hagyományos eljárással készül, sajttal és tejszínnel. A
felkockázott sütőtököt vajjal kikent tűzálló tálba tesszük, fűszerezzük
sóval-borssal, fokhagymát is tehetünk rá, majd félig öntsük fel tejjel
vagy tejszínnel, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben addig sütjük,
amíg megpuhul és a teteje megpirul. Köretként és egytálételként is
tálalható.
Sütőtökös tészta
Néhány szelet sütőtököt felkockázunk. Egy lábosban vajat hevítünk,
fokhagymát szórunk rá, majd beletesszük a sütőtökkockákat. Sózzuk,
borsozzuk, gyakran kevergetve puhítjuk, amíg krémes lesz. Ráborítjuk a
kifőtt tésztát, összekavarjuk, és reszelt parmezánnal megszórva
kínáljuk.
Sütőtökkrémleves
Egy kisebb hagymát olajon megdinsztelünk. Egy nagyobb krumplit
felkockázva ráteszünk, és annyi vízzel, hogy ellepje, majdnem puhára
főzzük. Amikor a krumpli majdnem kész, a mintegy 40 deka megtisztított
sütőtököt felkockázva hozzáadjuk, és együtt főzzük tovább, amíg a tök is
megpuhul. Ez a gyorsabb és egyszerűbb megoldás. Viszont sokkal
intenzívebb az íze, ha a tököt előtte a sütőben megsütjük, a húsát
kanállal kikaparjuk, és így adjuk a krumplihoz. Mindkét esetben a
végeredményt botmixerrel pürésítjük, sóval, borssal, kakukkfűvel
ízesítjük, majd mintegy 1,5 deci főzőtejszínnel lágyítjuk. Pirított
tökmaggal vagy zsemlekockával tálalhatjuk a kész levest.
Sütőtöksaláta almával
A meghámozott, vékonyra felcsíkozott sütőtököt vajon megpároljuk. Sóval,
borssal, rozmaringgal ízesítjük. Két savanykás almát felkockázunk,
citromlébe forgatunk, hogy ne barnuljon meg. Egy kisebb fej hagymát
vékonyra metélünk. Egy evőkanál balzsamecetet összekeverünk négy
evőkanál olívaolajjal. Majd a hozzávalókat összekavarjuk, megszórjuk
serpenyőben pirított, hámozott tökmaggal.
Sütőtökös-almás muffin
Két tojást habosra verünk két csésze cukorral, belekeverünk egy fél
csésze olajat, majd két csésze reszelt almát és egy kisebb sütőtök
megsütött, kikapart húsát. Hozzáadunk két és fél csésze lisztet, egy
teáskanál sót és szódabikarbonát, egy késhegynyi fahéjat. A keveréket
jól összedolgozzuk, és kanállal a kivajazott muffínformákba adagoljuk.
Húsz perc alatt készre sütjük.
Forrás:Internet
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!