Gyógyító zöldségek a Napsugár Életház kertjéből: a cékla
Vérszegénységgel küzdesz? Méregteleníteni szeretnél? A betegségek
megelőzésére és a tünetek kezelésére rengeteg zöldég közül válogathatsz
a természet patikájából. Egy ilyen vitaminbomba és ásványianyag-forrás
a cékla és annak levele, amely különböző formákban egész évben
fogyasztható és sok betegségre jó hatással van.
A
cékla kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság ellen,
hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax tüneteinek
enyhítésére, májpanaszok kezelésére, menstruációs zavarokra, a
nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra – mint például a
szemfáradás vagy szürkehályog –, szív-, és vérnyomás
rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt. A
várandósság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása, hiszen segít a
vérképzésben.
Fogadd meg a Napsugár Életház tippjeit, és fogyassz céklát nyersen, főzve, préselve vagy akár desszertként!
Nyersen, reszelve vagy szeletekben
A cékla gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte
ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nem csak
egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban: a legtrendibb éttermek
ma előszeretettel használják a lila erezetű, élénkzöld leveleket.
A mézédes céklagumót legjobb, ha nyersen salátaként, vagy reszelve
fogyasztod. Ha fokozni szeretnéd az ízhatást, reszelj hozzá almát vagy
körtét is, így igazán ízletes vitaminpürét kaphatsz! Ha nassolnál
valamit, rágcsálj szeletekre vágott céklát: segíti a vérképzést és
kiváló antioxidáns.
Préseld ki a levét!
A céklalé készítésére lehetőleg biozöldséget használj. Mivel a cékla
méregtelenítő hatása elég erős, így naponta 2, maximum 3 dl-rel
fogyassz belőle. A frissen készített céklalé alkalmas a betegségek –
nátha vagy influenza – megelőzésére is. Paradicsomlével, almával vagy
egyéb frissen facsart zöldség-vagy gyümölcslével ízesítve készíts friss
és egészséges koktélt magadnak és barátaidnak.
Tálald köretként, főételként vagy desszertként!
A céklát főzve vagy sütve rengeteg módon elkészítheted. Húsok mellé
kiváló köret lehet, és ízletes leveseket, szószokat főzhetsz vagy akár
édességeket is süthetsz családtagjaidnak. Lepd meg őket változatos és
egészséges ételekkel! Gondoltad volna, hogy az esti vacsora végén
tálalt céklás csokitortád ekkora sikert fog aratni?
Mindegy hogyan, de fogyaszd!
Hiszen nagyon egészséges, és láthatod, hogy az elkészítésének számtalan
módja van. Használd ki a természet gyógyító ajándékait, hogy minél
kevesebb időt kellejen a betegséggel foglalkoznod! Készítsd el
ízlésednek megfelelően és fogyaszd megelőzés vagy a betegségek
tüneteinek enyhítése céljából!
Kedvcsináló: egy ízletes és gyorsan elkészíthető céklasaláta recept
Hozzávalók: 60 dkg cékla, 3-4 db kisebb alma, 1 vöröshagyma, 2 kanál
citromlé, 1 evőkanálnyi méz, 2 evőkanálnyi olívaolaj és egy kis só.
Az alaposan megmosott céklát hámozd meg, öblítsd le, reszeld vékonyra
és tedd be egy tálba. Ezután a megmosott és meghámozott almát és
vöröshagymát is reszeld hozzá, sózd meg, add hozzá a citromlevet,
olivaolajat és mézet. Forgasd össze alaposan az alapanyagokat, majd
hagyd hűlni néhány órát. Önmagában is fogyaszthatod, de ízletes köret
lehet frissen elkészített sült mellé is.
Bolondítsd meg egy kis sajttal: sült cékla és kecskesajt saláta
Hozzávalók: tisztított bébi cékla, olíva olaj, néhány gerezd fokhagyma, csipetnyi só, kevés céklalevél, aprított kecskesajt.
Előkészítés: vágd le a cékla szárát, a levágott leveleket pedig tedd
félre, mert később majd fel tudod használni. A céklát néhány gerezd
fokhagymával együtt tedd be egy lábasba, szórj rá egy kis sót, önts rá
egy kis olivaolajat, és párold meg. Ezután az egészet tedd be egy
sütőbe, és 180 fokon süsd puhára. A kicsorduló céklalevet öntsd át egy
tálba és add hozzá pépesítve a fokhagymát. Egy kis extra szűz
olivaolajjal öntsd fel a levet.
A saláta összeállítása: hámozd meg a céklát, de ha lehet, még melegen,
mert úgy könnyebb. Vágd apró falatokra, add hozzá a sajtdarabokat,
díszítsd a levágott céklalevéllel, majd az egészet öntsd le az
elkészített lével. Ízletes előételként vagy köretként egyaránt
fogyaszthatod.
Kommentáld!