Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Cékla: a magyar Aloe Vera |
A sötétvörös, ízletes cékla több, mint étek: valódi gyógyír számtalan betegségre, és olyan adalékanyag-mentes vitaminbomba, amely sokkal többet ér, mint bármilyen mesterséges készítmény.
A cékla kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax tüneteinek enyhítésére, májpanaszok kezelésére, menstruációs zavarokra, a nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra - mint például a szemfáradás vagy szürkehályog -, szív-, és vérnyomás rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt.
A várandósság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása, hiszen segít a vérképzésben.
Nyersen, reszelve vagy szeletekben egyaránt kellemes étel. A cékla
gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte
ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nem csak
egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban: a legtrendibb
éttermek
ma előszeretettel használják a lila erezetű, élénkzöld leveleket. A
mézédes céklagumót legjobb, ha nyersen salátaként, vagy reszelve
fogyasztjuk. Ha fokozni szeretnénk az ízhatást, reszeljünk hozzá almát
vagy körtét is, így igazán ízletes vitaminpürét kaphatunk! Ha nassolnánk
valamit, rágcsáljunk szeletekre vágott céklát: segíti a vérképzést és
kiváló antioxidáns.
Préseljük ki a levét!
A céklalé készítésére lehetőleg bio zöldséget használjunk. Mivel a cékla méregtelenítő hatása elég erős, így naponta 2, maximum 3 dl-t fogyasszunk belőle. A frissen készített céklalé alkalmas a betegségek - nátha vagy influenza - megelőzésére is. Paradicsomlével, almával vagy egyéb frissen facsart zöldség-vagy gyümölcslével ízesítve készítsünk friss és egészséges koktélt magunknak és barátainak. Tálaljuk köretként, főételként vagy desszertként!
A céklát főzve vagy sütve rengeteg módon elkészíthetjük. Húsok mellé kiváló köret lehet, és ízletes leveseket, szószokat főzhetünk vagy akár édességeket is süthetünk belőle. Lepjük meg őket változatos és egészséges ételekkel! Gondolta volna, hogy az esti vacsora végén tálalt céklás csokitorta sikert fog aratni? Mindegy hogyan, de fogyasszunk minél több céklát! Nagyon egészséges, és láthatjuk, hogy az elkészítésének számtalan módja van. Használjuk ki a természet gyógyító ajándékait, hogy minél kevesebb időt kellejen betegen töltenünk. Készítsük el ízlésünknek megfelelően a céklát, és fogyasszuk megelőzés vagy a betegségek tüneteinek enyhítése céljából!
Receptek
Cékla saláta
Hozzávalók:
60 dkg cékla
3-4 db kisebb alma
1 vöröshagyma
2 kanál citromlé
1 evőkanálnyi méz
2 evőkanálnyi olívaolaj
kis só.
Elkészítés:
1.) Az alaposan megmosott céklát hámozzuk meg, öblítsük le, reszeljük vékonyra és tegyük be egy tálba.
2.)
Ezután a megmosott és meghámozott almát és vöröshagymát is reszeljük
hozzá, sózzuk meg, adjuk hozzá a citromlevet, az olíva olajat és a
mézet. Forgassuk össze alaposan az alapanyagokat, majd hagy hűlni néhány
órát. Önmagában is fogyaszthatjuk, de ízletes köret lehet frissen
elkészített sült mellé
Sült cékla kecskesajt salátával
Hozzávalók:
tisztított bébi cékla
olíva olaj
néhány gerezd
fokhagyma
csipetnyi só
kevés céklalevél
aprított kecskesajt
Elkészítés:
1.) Vágjuk le a cékla szárát, a levágott leveleket pedig tegyük félre, mert később majd fel tudjuk használni.
2.)
A céklát néhány gerezd fokhagymával együtt tegyük be egy lábasba,
szórjunk rá egy kis sót, öntsünk rá egy kis olíva olajat, és pároljuk
meg. Ezután az egészet tegyük be egy sütőbe, és 180 fokon süssük puhára.
3.) A kicsorduló céklalevet öntsük át egy tálba és adjuk hozzá
pépesítve a fokhagymát. Egy kis extra szűz olíva olajjal öntsük fel a
levet.
4.) A saláta összeállítása: hámozzuk meg a céklát, de ha lehet, még melegen, mert úgy könnyebb.
5.)
Vágjuk apró falatokra, adjuk hozzá a sajt darabokat, díszítsük a
levágott céklalevéllel, majd az egészet öntsük le az elkészített
lével. Ízletes előételként vagy köretként egyaránt fogyaszthatjuk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!