Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Magyar konyha klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Magyar konyha klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egy ennivaló kék bogyó: az áfonya |
A frissen mosott áfonya üdítő és vitamindús gyümölcs, amelyet azonnal elfogyaszthatunk, vagy tetszőlegesen felhasználhatunk levesek, szószok, sütemények, fagylaltok és szörpök készítéséhez.
Ma már minden nagyobb áruházban vagy zöldségesnél vásárolhatunk áfonyát: általában pici műanyag dobozokban árulják a kövér sötétkék, evésre csábító bogyókat. Érdemes mindig olyan helyen megvenni a gyümölcsöt, ahol nem lefóliázott dobozt nyomnak a kezünkbe, ugyanis az áfonya nehezen viseli a hosszas tárolást. Miután megvettük, 1-2 napon belül használjuk fel, különben könnyen megpenészedhet.
Vitamindús havasi meggy
Az áfonyát a népnyelv többféle elnevezéssel illeti: havasi meggy, havasi meggykoró, kukajsza, kukujza, molabogyó, afinya. Tipikus erdei növény, ám "hazájának" az erdélyi havasokat tekintik. Bogyóit előszeretettel használja a gasztronómia - főként vad ételekhez. Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen. Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában tálalhatjuk. Nemcsak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz: gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat, flavonoidokat (főleg antociánokat), arbutint, vasat, valamint A-, D- és C-vitamint, ezért vitaminkészítmények alkotóelemeként is gyakran találkozhatunk vele.
Gyógyhatása
Gyümölcsbornak, likőrnek, szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal, bélfertőzésekkel, hasmenéssel szemben, és a szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz.
Beszámolók szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Ma a gyógyszertárakban kivonata kapható.
A hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere. A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó, akár nyersen is.
Nagyobb mennyiségben akár fájdalmas gyomorösszehúzó hatása lehet.
Receptek
Áfonya krémleves
Hozzávalók:
70 dkg áfonya
2 dl narancslé
2 dl tejszín
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
fahéj
cukor ízlés szerint
Elkészítés:
1.) Az áfonyát megmossuk, egy mély tálban felöntjük tejszínnel és narancslével, cukrozzuk, megszórjuk egy kevés fahéjjal és reszelt citromhéjjal, és botturmix segítségével krémesre keverjük. Felvert tejszínhabbal, mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
Áfonyás kerekek
Hozzávalók:
1 csomag mirelit leveles tészta
1 üveg (nem folyós!) áfonyalekvár vagy zselé
1 tojássárga + egy kis tej a kenéshez
Elkészítés:
1.) A leveles tésztát felengedjük, és lisztezett deszkán kinyújtjuk.
2.) A tésztából kb. 12 négyzetet vágunk. (10 x 10 cm nagyságú legyen egy négyzet.)
3.) A négyzetek minden sarkát kb. 5 cm mélyen bevágjuk, majd a tészták közepébe 1 teáskanál lekvárt helyezünk.
4.) A négyzet sarkait a lekvár fölé, középre, egymásra hajtjuk, majd fogpiszkálóval megtűzzük.
5.) A kész szélforgókat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és tojássárgás-tejes keverékkel megkenjük.
6.) Előmelegített sütőben kis lángon aranybarnára sütjük őket.
A lekvár egy része a meleg hatására ki fog folyni, de nem számít!
7.) Ha a tészta megsült, még forrón szedegessük le a szélmalmokat a papírról, és egy lapos tálon hagyjuk kihűlni.
7.) Porcukorral megszórva tálaljuk.
Áfonyás muffin
Elkészítés:
20 dkg áfonya (vagy meggy)
25 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 tojás
12 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
0,8 dl olaj
1 pohár joghurt
Elkészítés:
1.) Konyhai robotgéppel egy mély tálban összekeverjük a hozzávalókat. A végére hagyjuk az áfonyát, ezt fakanállal, óvatosan keverjük a masszába, majd a tésztát kanalazzuk a muffinsütő formába (amit előzőleg kizsíroztunk). Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük a muffinokat.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!